Proč je variabilní symbol při bankovním převodu nezbytný pro úspěšné spárování platby?

message
Žádné komentáře.
star
Hodnocení: 0

Platba bankovním převodem je jedním z nejoblíbenějších způsobů úhrady při online nakupování. Tento způsob platby má řadu výhod, které ho činí atraktivním pro širokou škálu zákazníků. Je rychlý, jednoduchý a, co je nejdůležitější, bez poplatků pro zákazníka. Nicméně, jak to často bývá, i v tomto jednoduchém procesu se mohou objevit komplikace, které mohou způsobit nepříjemnosti nejen pro zákazníky, ale i pro provozovatele eshopů. Jednou z nejčastějších chyb, kterých se zákazníci dopouštějí, je nesprávně nebo vůbec nezadaný variabilní symbol při platbě bankovním převodem.

Variabilní symbol slouží jako identifikátor platby, který umožňuje eshopu spárovat přijatou platbu s konkrétní objednávkou. V případě, že zákazník tento symbol nezadá, nebo ho zadá nesprávně, automatizovaný systém eshopu nedokáže platbu přiřadit k objednávce, což způsobí, že objednávka zůstane označená jako neuhrazená. V praxi to znamená, že zákazník, který je si jistý, že svou objednávku uhradil, může být překvapen, když obdrží upomínku na nezaplacenou fakturu. Tento jev může vyvolat zmatek a nespokojenost, zejména pokud zákazník neví, kde se stala chyba.

Význam automatizace v eshopech

V současné době se většina procesů v eshopech provádí automatizovaně. Automatizace je klíčová pro efektivní fungování eshopu, zejména při velkém objemu objednávek. Každá přijatá platba je automaticky zpracována a přiřazena k příslušné objednávce na základě variabilního symbolu. Tento proces je rychlý a spolehlivý, pokud jsou všechny údaje správně zadány. Pokud však zákazník zadá nesprávný variabilní symbol, nebo ho nezadá vůbec, systém nemá možnost platbu automaticky spárovat.

Někdo by mohl namítnout, že eshop může platbu dohledat manuálně. Ačkoli je to teoreticky možné, v praxi to není efektivní ani realizovatelné. V eshopech s velkým množstvím objednávek je manuální dohledávání plateb velmi časově náročné a neefektivní. Pokud bychom předpokládali, že z 50 neuhrazených objednávek byla jedna platba zadána nesprávně, manuální dohledávání a párování takové platby by bylo jako hledání jehly v kupce sena. Takový proces by výrazně zatěžoval pracovníky eshopu a zpomalil by celkový proces vyřizování objednávek.

Rizika nesprávného spárování plateb

Jedním z hlavních rizik nesprávného spárování plateb je vznik nedorozumění mezi eshopem a zákazníkem. Když systém eshopu nedokáže platbu přiřadit, automaticky vygeneruje a odešle zákazníkovi upomínku na zaplacení. Tento moment může být pro zákazníka velmi frustrující, zejména pokud je přesvědčen, že platbu již provedl. V některých případech to může dokonce vést ke ztrátě důvěry v eshop, což je pro obchodníky velmi nežádoucí výsledek.

Je proto důležité, aby eshopy dbaly na jasnou a srozumitelnou komunikaci se svými zákazníky. Například v našem eshopu jsme se rozhodli pojmenovat upomínku jemněji jako „Připomínka platby“, abychom snížili riziko vyvolání negativních emocí. Chápeme, že ne každý zákazník má v daném momentě dobrou náladu na řešení takových záležitostí, a proto se snažíme být co nejvíce empatičtí v komunikaci.

Výhody platby QR kódem

Jedním z řešení, jak předejít problémům s nesprávným zadáním platebních údajů, je využití platby prostřednictvím QR kódu. Tento způsob platby je nejen pohodlný, ale také velmi bezpečný. Při platbě QR kódem jsou všechny potřebné údaje, včetně čísla účtu, částky a variabilního symbolu, automaticky předdefinovány. Zákazník tak nemusí manuálně zadávat žádné údaje, čímž se eliminuje riziko chyby.

QR kódy jsou stále populárnější, a to nejen kvůli své jednoduchosti, ale také kvůli bezpečnosti a rychlosti zpracování platby. V našem eshopu proto aktivně doporučujeme zákazníkům využívat tento způsob platby, a dokonce nabízíme slevu 1 % z hodnoty objednávky, pokud si zákazník zvolí platbu bankovním převodem přes QR kód.

Osobní přístup v online komunikaci

Ačkoli je elektronická komunikace rychlá a efektivní, často jí chybí osobní dotyk, který je pro budování vztahů se zákazníky velmi důležitý. Proto v našem eshopu klademe důraz na osobní přístup. Věříme, že telefonická komunikace dokáže přenést nejen informace, ale také emoce a lidskost, což je v dnešním digitálním světě velmi cenné.

Vždy se snažíme zákazníkům vysvětlit situaci a nabídnout řešení, které bude pro ně co nejpříjemnější. Naším cílem je budovat dlouhodobé vztahy založené na důvěře a spokojenosti. Proto, pokud zákazník obdrží připomínku platby, neváháme mu zavolat a společně najít řešení, které mu bude vyhovovat.