Vyhledávání
keyboard_arrow_up
Nejnovější příspěvky
keyboard_arrow_up

Arabika nebo Robusta?

message
Žádné komentáře.
star
Hodnocení: 0

Arabika nebo Robusta?

Otázka, která určitě projde hlavou každému, kdo se chce v kávě vyznat více. Co to je Arabika? Čím se vyznačuje? Co ji odlišuje od Robusty? Proč upřednostnit jedno nebo druhé? Dovolte nám trochu vám to přiblížit.

Začněme Arabikou. Jedná se o kvalitní odrůdu kávy, která představuje cca 75% světové produkce kávy. Dokonce se věří, že právě káva Arabika byla prvním kultivovaným druhem kávy. Přesto však jen 20% z vypěstovaného množství jsou velmi kvalitní zrna. Zbývající úroda vykazuje vady zrna čímž spadá do nižších tříd.

Roste ve vyšších nadmořských výškách mezi 600-2000 metry nad mořem. . Kávovník Arabika dorůstá výšky 3-5 metrů, pěstuje se v teplotním rozmezí 15-24 ˚C.

Jak je obecně známo, na to nejlepší je třeba si počkat. Není proto překvapením, že je Arabika náročnější na pěstování a první úrodu může mít až po 6 letech. No podle odrůdy a klimatických podmínek ji poskytuje až po dobu 25-35 let.

Od Robusty se Arabika odlišuje tím, že obsahuje mnohem menší procento kofeinu a chuťově se vyznačuje svou kyselostí, která se však odvíjí od řady faktorů, jakými jsou například její odrůda, způsob zpracování, pražení ale i způsob přípravy.

Každá pražírna produkuje výrobek s označením 100% Arabica. Pražená káva 100% Arabika patří mezi nejdražší produkty pražírny. Příkladem takové vysoce kvalitní kávy je například 100% arabika Pellini Top, vyráběná z těch nejvybranějších zrn Arabiky a která je považována za ikonu italského espressa.

Arabika se pěstuje na různých místech na zemi a podle jejího původu lze identifikovat i její chuť a vůni. Samostatnou skupinou mezi 100% Arabikami jsou proto tzv. odrůdové kávy, známé právě podle jejich původu. Jedná se tedy o kávová zrna z konkrétní země a dokonce i plantáže s přesným původem. Těmto 100% Arabikám říkáme výběrové kávy.

Robusta se naopak řadí mezi levnější a méně kvalitní kávy, přesto její produkce pokrývá až přibližně 40% celkové produkce kávy ve světě. Daří se jí už iv nižších nadmořských výškách, a to 200-600 metrů nad mořem, díky čemuž roste a dozrává mnohem rychleji než Arabika. Vzrůstem určitě překonává kakaovník Arabiky, neboť může dosáhnout až 13 metrů a pro ideální pěstování vyžaduje ještě teplejší podmínky, s teplotou 24-29 ˚C.

Na rozdíl od Arabiky, Robusta je tedy mnohem méně náročná na pěstování, výborně odolává různým chorobám a první úrodu má již po 2-3 letech. Pěstuje se hlavně ve Vietnamu, kde ji přivezli už francouzští kolonisté v 19. století.

Robusta obsahuje více kofeinu než Arabika a je proslavená svou nezaměnitelnou a výraznou hořkostí. Využívá se hlavně k výrobě espressa a instantních káv. Stejně jako u Arabiky, iu Robustu se Vám nabízí možnost 100% Robusty. Konkrétně jde o luxusní kávu Vettori Tradizionale z Toskánské pražírny, jejíž mimořádně silná a dlouhotrvající chuť si jistě najde cestu k srdci každého milovníka silné kávy.

Arabiku a Robustu umíme však rozlišit nejen podle chuti a původu, ale také podle tvaru zrna. Zrnko Arabika je ploché a natažené povětšinou se zakřivenou rýhou uprostřed zrna, zatímco zrnko Robusty je menší, vypouklejšího a zaoblenějšího tvaru s rovnou rýhou.

Často je tomu tak, že nejlepší věci vznikají kombinací několika dobrých věcí. Proto je určitě namístě obě odrůdy míchat a to dokonce v různých poměrech. Takto nám vznikne nespočet kombinací různých odrůd arabiky mixovaných s Robustou v různých poměrech a navíc připravených různým pražením. Jedno z takových spojení si můžete vyzkoušet v zrnkové kávě DeLonghi Kimbo Classic, která ovlivňuje intenzivní aroma a plný tělo těch nejlepších středoamerických káv.

Přestože mix Arabiky a Robusty se díky přijatelné ceně může zdát velmi dobrou volbou hlavně pro používání v office segmentu nebo domácnostech, v kavárnách doporučujeme vždy použít 100% Arabiku a nepoužívat mix. Arabika je, jak jsme již zmiňovali, kvalitnější káva než Robusta a právem jí patří první místo v tomto pomyslném žebříčku. Je možné si u ní vybrat z obrovského množství odrůd a tím i chutí. Přestože se mezi vámi určitě najdou i vášniví milovníci kávy Robusta a zda mixu obou odrůd, stále si myslíme, že 100% kavárna nabízí 100% Arabiku a vřele doporučujeme, abyste ji vyzkoušeli i doma.

Zdroje:

https://www.pellinicaffe.com/at_en/pellini-top-arabica-100-187.html https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica https://en.wikipedia.org/wiki/Robusta_coffeeica-100-187.html https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica https://en.wikipedia.org/wiki/Robusta_coffee