Arabika je kvalitní odrůda kávy, která představuje cca 75 % světové produkce kávy. Avšak jen 20% z vypěstovaného množství jsou velmi kvalitní zrna. Zbylá úroda vykazuje vady zrna a spadá do nižších tříd. Arabika roste ve vyšších nadmořských výškách mezi 600-2000 metry nad mořem. Já náročnější na pěstování, první úrodu může mít až po 6-ti letech a poskytuje ji po dobu 25-35 let dle odrůdy a klimatických podmínek. Kávovník Arabika dorůstá výšky 3-5 metrů, pěstuje se v teplotním rozmezí 15-24 ˚C. Arabika obsahuje mnohem menší procento kofeinu než Robusta. Chuťově se vyznačuje svou kyselostí, to se však odvíjí od řady faktorů, jakými jsou například odrůda arabiky, způsob zpracování, pražení ale i způsob přípravy. Každá pražírna produkuje výrobek s označením 100% Arabica. Pražená káva 100% Arabika patří mezi nejdražší produkty pražírny. Arabika se pěstuje na různých místech na zemi a podle jejího původu lze identifikovat i její chuť a vůni. Samostatnou skupinou mezi 100% arabikami jsou proto tzv. odrůdové kávy, známé právě podle jejich původu. Jedná se tedy o kávová zrna z konkrétní země a dokonce i plantáže s přesným původem. Těmto 100% arabikám říkáme výběrové kávy.
Robusta se řadí mezi levnější a méně kvalitní kávy. Daří se jí v již nižších nadmořských výškách, a to 200-600 metrů nad mořem, díky čemuž roste a dozrává mnohem rychleji než Arabika. Vzrůstem může dosáhnout až 13 metrů a pro ideální pěstování vyžaduje teplejší podmínky o teplotě 24-29 ˚C. Na rozdíl od Arabiky, Robusta je tedy mnohem méně náročná na pěstování, výborně odolává různým chorobám a první úrodu má již po 2-3 letech a obsahuje více kofeinu než Arabika. Chuťově je Robusta nezaměnitelná svou výraznou hořkostí. Robusta se pěstuje hlavně ve Vietnamu.
Arabiku a Robustu poznáme také podle tvaru zrna. Zrnko Arabika je ploché a natažené povětšinou se zakřivenou rýhou uprostřed zrna. Zrnko Robusty je menší vypouklejšího a zaoblenějšího tvaru s rovnou rýhou.
Přestože mix arabiky a robusty se může zdát velmi dobrou volbou, v kavárnách doporučujeme vždy použít 100% arabiku a nepoužívat mix. Arabika je totiž kvalitnější káva než robusta a lze si vybrat z obrovského množství odrůd a tím i chutí. Jinými slovy náš názor je, že 100% kavárna nabízí 100% arabiku.