Arabika nebo robusta

 Arabika je kvalitní odrůda kávy, která představuje asi 75% světové produkce kávy. Pouze 20% pěstovaných množství jsou však vysoce kvalitní zrna. Zbývající sklizeň vykazuje vady zrna a spadá do nižších tříd. Arabika roste ve vyšších nadmořských výškách mezi 600-2000 metry nad mořem. Jsem náročnější na pěstování, první sklizeň může mít až po 6 letech a poskytuje ji po dobu 25-35 let podle odrůdových a klimatických podmínek. Kávovník Arabika roste do výšky 3-5 metrů, pěstuje se v teplotním rozmezí 15-24 °C. Arabika obsahuje mnohem menší procento kofeinu než Robusta. Je vkusně charakterizován svou kyselostí, ale to závisí na řadě faktorů, jako je arabská odrůda, způsob zpracování, pražení, ale také způsob přípravy. Každá pražírna vyrábí výrobek označený 100% arabicou. Pražená káva 100% Arabica je jedním z nejdražších pražírny. Arabika se pěstuje na různých místech na zemi a podle jejího původu lze identifikovat i její chuť a vůni. Samostatnou skupinou mezi 100% arabikou jsou proto takzvané odrůdové kávy, známé právě svým původem.  Jsou to tedy kávová zrna z určité země a dokonce i plantáže s přesným původem. Tyto 100% arabiky  nazýváme výběrem kávy.

Robusta patří mezi levnější a méně kvalitní kávy. Daří se jí v již nižších nadmořských výškách, a to 200-600 metrů nad mořem, díky kterým roste a zraje mnohem rychleji než Arabica. Může dosáhnout až 13 metrů a vyžaduje teplejší podmínky s teplotou 24-29 °C pro ideální pěstování. Na rozdíl od Arabiky je robusta proto mnohem méně náročná na růst, výborně odolává různým chorobám a má svou první sklizeň po 2-3 letech a obsahuje více kofeinu než arabika. Robusta je  nezaměnitelná svou výraznou hořkostí. Robusta se pěstuje hlavně ve Vietnamu.

Arabika a Robusta jsou také známé podle tvaru zrna. Arabika zrno je ploché a roztažené většinou se zakřivenou drážkou uprostřed zrna. Robustní zrno je menší, konveptuve a víceobytý tvar s rovnou drážkou.

I když se kombinace arabiky a robusty může zdát velmi dobrou volbou, v kavárnách doporučujeme vždy používat 100% arabiku a nepoužívat směs.   Arabika je lepší káva než robusta a je možné si vybrat z obrovského množství odrůd a tím i příchutí. Jinými slovy, náš názor je, že 100% kavárna nabízí 100% arabiku.