Historie produkce kávy

☕ Historie pěstování kávy ve světě

Káva je mnohem víc než jen nápoj – je to kulturní fenomén s bohatou historií. Pojďme se podívat, jak se káva rozšířila po světě a které země formovaly její vývoj.


🇪🇹 Etiopie – kolébka kávy

Legenda praví, že kávu objevil etiopský pastevec Kaldi, který si všiml, že jeho kozy byly po konzumaci červených bobulí čilé. Plody přinesl mnichům do kláštera a ti je začali používat k probdělým nočním modlitbám. Město Kaffa dalo nápoji jméno. Dnes se v Etiopii stále vyskytují divoce rostoucí kávovníky – například v oblasti Sidamo, odkud pocházejí kávové odrůdy považované za potomky původních rostlin.


🇧🇷 Brazílie – kávová velmoc

Brazílie je největším producentem kávy na světě. Podle legendy se kávová semena dostala do země v roce 1727 díky Franciscu de Melo Palhetovi, který je obdržel ukrytá v kytici od manželky guvernéra Francouzské Guyany. Dnes je Brazílie symbolem kvalitní i masové produkce kávy.


🇲🇼 Malawi – mladý, ale nadějný hráč

Pěstování kávy začalo v Malawi až v roce 1979, ale díky ideálním podmínkám a podpoře malých farmářů kvalita neustále roste. Káva z oblasti Pamwamba získává mezinárodní uznání.


🇮🇩 Indonésie – káva z ostrovů

První pěstování kávy se v Indonésii datuje do roku 1699 na ostrově Jáva. V roce 1712 se první zelená káva exportovala do Amsterdamu a od té doby si indonéská káva získala oblibu díky své zemitosti a kořeněné chuti.


🇨🇷 Kostarika – bohaté pobřeží plné kávy

Již ve 18. století se Kostarika stala první středoamerickou zemí, kde se začala pěstovat káva. Sopečná půda, nadmořská výška a vysoká vlhkost poskytují ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy.


🇨🇴 Kolumbie – světová kávová ikona

Podle tradice stál za rozvojem pěstování kávy katolický farář Francisco Romero, který věřícím ukládal jako pokání sázet kávu. S rozvojem železnice se káva rozšířila do celé země. Kolumbie má ideální klima a je známá pro své aromatické a vyvážené kávy.


🇰🇪 Keňa – africký klenot

Přestože je blízko Etiopie, káva se v Keni začala pěstovat až v roce 1896 díky misijním stanicím. Vulkanická půda, vysoká nadmořská výška a státní podpora vytvořily podmínky pro jednu z nejlepších káv světa – s výraznou kyselostí a ovocným profilem.


🇨🇺 Kuba – historie s francouzskými kořeny

Káva se na Kubě pěstuje od roku 1748, ale větší rozmach nastal díky francouzským osadníkům z Haiti, kteří přinesli své zkušenosti s pěstováním a zpracováním kávy. Kubánská káva má své místo v histórii i chuťových profilech.