Historie produkce kávy

Etiopie

Skutečnou pravlastí kávy je Etiopie a nejznámější pověst říká, že kávu objevil etiopský ovčák jménem Káldi. Viděl, že jeho kozy, které konzumují červené plody jednoho keře, byly znatelně čerstvé a večer nechtěly spát. Vzal zázračné červené ovoce do kláštera, kde je mniši začali konzumovat, aby v noci nebyli na mši ospalí. Po chvíli je začali opékat, a tak vznikly první osvěžující nápoje. Podle města Kaffa, kde začala historie jejich pití, dostal nápoj název káva. Z této země, kde stále najdete spoustu divokých kávovníků, vám přinášíme vzácnou kávu z oblasti Sidamo, kde se podle legendy pěstují kávovníky, které jsou přímými dědici rostliny objevené pastýřem Káldim. Mniši z kláštera zde zasadili původní kávová zrna a dohlíželi na jejich růst.

Brazílie

Brazílie dominuje trhu s kávou a je největším světovým producentem kávy. Má svůj vlastní, možná neprokazatelný příběh o putování kávových bobů: V roce 1722 se úřadům ve Francouzské Guyaně podařilo získat kávová zrna od zadrženého vězně výměnou za jeho svobodu. Po počátečních neúspěšných pokusech propašovat je do Brazílie nakonec uspěl vojenský důstojník a diplomat Francisco de Melo Palheta, který splnil svou politickou misi. Na večeři na rozloučenou, kterou rozsytil guvernér Guayany, obdržel od své ženy krásnou kytici květin a rostlin kávovníku jako poctu. A tak se stalo, že na začátku úspěchu brazilské kávy byla v roce 1727 darována kytice květin.

Malawi

Díky své geografické poloze má ideální podmínky pro pěstování kávy a s podporou družstev, která služují menší zemědělce, se kvalita neustále zlepšuje. Konkrétně tato káva pochází z oblasti Pamwamba. První kávovníky zde byly vysazeny až v roce 1979.

Indonésie

Vznikl na březích Jávy v roce 1699. Místní farmáři z ostrova Jáva jako první začali pěstovat kávu Arabica v tomto souostroví. Později se pěstování kávy rozšířilo po celém indonéském regionu. V roce 1712 byla první zelená káva vyvezena do Amsterdamu. Během několika let se vývoz rozrostl a s touto kávou z Indonésie získal dobrou pověst.

Kostarika

Název země s pobřežím dvou oceánů, vysokých hor a nedotčených lesů je spojen s Kryštofem Kolumbem, který nazval své území Kostarika "bohatým pobřežím" a po mnoho let země opravdu zbohatla na kvalitní kávě. Dnes má Kostarika jeden z nejlepších kávových průmyslů na světě. Výroba kávy zde začala v teplém a vlhkém klimatu na úrodné a vzdušné půdě sopečného původu v 18. století jako první ze středoamerických zemí.

Kolumbie

První pokusy o pěstování kávy v Kolumbii jsou známy od 18. století a vše nasvědčuje tomu, že jsou spojeny s katolickou církví, zejména s farářem Franciscem Romerem, vášnivým obdivovatelem rostlin, který zachránil své farníky jako pokání za hříchy výsadby kávových semen v zahradách. Jeho příklad byl přijat jinými kněžími, takže kultivace se rozšířila po celém severovýchodním regionu země a následně se spolu s výstavbou železnic v 19. století rychle rozšířila do dalších regionů. Dnes je Kolumbie jednou z nejznámějších kávových sil s ideálním tropickým klimatem, které umožňuje neustálou kvalitu plodin, a jedna z nejoblíbenějších káv na světě s charakteristickou a silnou vůní se rodí na svazích Kordilieru.

KEŇA

Navzdory skutečnosti, že keňa se nachází v bezprostřední blízkosti Etiopie, tj. místo, kde byla káva objevena, tato plodina zde začala růst až na konci 19. století (první sklizeň v roce 1896) díky práci na farmách na misijních stanicích, odkud se rozšířila do všech vhodných oblastí v Keni. Přijatelné klima plošin náhorních plošin, vulkanické půdy, úspěšně chovaných odrůd, stejně jako vládní podpora kávového průmyslu s ochranou kávovníků a přísnou kontrolou kvality tvoří ideální podmínky pro výrobu výjimečných kávových zrn. Tato špičková káva je jednou z nejžádanějších káv na světě a byla mnoha odborníky označena za nejlepší kávu 20. století, což je pravděpodobně díky své jasné vůni a příjemné chuti zkrášlené tóny citronu a bobulí.

Kuba

První kávové plantáže se objevily na Kubě v roce 1748. Francouzští farmáři na počátku roku 1789, kteří uprchli z Haiti před ozbrojenými rebely, projevili větší zájem o pěstování kávy. Během tohoto období zemědělci sedli mnoho znalostí v oblasti pěstování a zpracování kávy.