Už máte dost turecké kávy zalévané v hrnku?
Vyměňte rychlovarnou konvici za pořádný kávovar, který vám během pár vteřin vykouzlí lahodné espresso, cappuccino, lungo nebo jiný kávový nápoj. Představíme vám různé typy kávovarů, jejich výhody a nevýhody. A ukážeme vám i nejznámější alternativní způsoby přípravy kávy, ke kterým vám postačí jednoduché pomůcky za pár korun.
Pákový kávovar
Jde o espresso kávovar s manuálním ovládáním. To znamená, že si nejprve musíte čerstvě namlít zrnkovou kávu v samostatném mlýnku, nadávkovat ji do tzv. páky a upěchovat. Před použitím pákový kávovar propláchnete, nasadíte páku, stisknete tlačítko a necháte kávu extrahovat – tedy připravit.
Výhody a nevýhody pákového kávovaru
Celý proces přípravy máte plně pod kontrolou – výslednou chuť ovlivňuje hrubost mletí, množství kávy v páce i síla upěchování.
Pákové kávovary jsou tedy ideální pro kávové nadšence, kteří chtějí experimentovat a dostat z každé šálky maximum chuti.
Nevýhody:
-
Na přípravu kvalitní kávy potřebujete zkušenosti, abyste dosáhli konzistentního výsledku. Ale není to nic, co by se nedalo naučit.
-
Příprava je časově náročnější, což může být nevýhodou hlavně během ranního shonu.
-
Čištění je náročnější – páku je třeba po každém použití důkladně vyčistit.
Na druhou stranu mají pákové kávovary kompaktní rozměry a poměrně nízkou cenu, protože jde o jednodušší zařízení. Samozřejmě záleží na konkrétním modelu a výbavě.
Lungo, cappuccino i čaj
Pákový kávovar je vždy určen pro mletou kávu. Některé větší modely mohou mít vestavěný mlýnek, ale na rozdíl od automatických strojů musíte kávu po namletí nadávkovat ručně. To se promítá do větších rozměrů i vyšší ceny.
Ovládání většinou probíhá pomocí tlačítek a LED kontrolek – displeje jsou spíše výjimkou. Většina pákových kávovarů umožňuje nastavit objem vody, takže si snadno připravíte ristretto, espresso, lungo nebo americano.
Na přípravu mléčných nápojů, jako je cappuccino nebo caffe latte, slouží parní tryska, kterou našleháte mléko v kovové konvičce. Parní tryska může také dávkovat horkou vodu – například na čaj.
Pro koho je pákový kávovar vhodný?
Pákový kávovar je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí z kávy získat tu nejlepší možnou chuť. Počítejte ale s tím, že příprava zabere více času než u automatických kávovarů a vyžaduje trochu zručnosti.
Pákové kávovary proto nejvíce ocení opravdoví milovníci kávy a fajnšmekři.
Zobrazit pákové kávovary
Nejprodávanější produkty v kategorii PÁKOVÉ KÁVOVARY
Nezapomeňte na příslušenství
Pokud jste se rozhodli pro pákový kávovar a chcete experimentovat s chutí, přijde vám vhod příslušenství a pomůcky. Portafilty (tzv. páky), mlýnky, konvičky, tampery… to vše najdete v sekci Baristické potřeby našeho e-shopu.
Plně automatický kávovar
Jedná se o automatický „presovač“, do kterého stačí nasypat zrnkovou kávu a nalít vodu. Po stisknutí tlačítka kávovar kávu namele, nadávkuje, upěchuje, extrahuje a kávovou sedlinu odstraní do sběrné nádobky.
Plně automatický kávovar se sám propláchne při zapnutí i vypnutí a dokáže se také sám odvápnit – stačí do něj nalít odvápňovací roztok a spustit program odvápnění.
Přesto je údržba o něco náročnější než u pákového kávovaru, protože automatické kávovary jsou technicky složitější. Kromě odvápňování je třeba čistit i zbytky mleté kávy a případně mléčné cesty, pokud má kávovar automatické napěňování mléka.
Výhody a nevýhody automatického kávovaru
Největší výhodou plně automatického kávovaru je jeho jednoduché ovládání. Stačí postavit šálek pod trysku, stisknout dvě tlačítka (zapnout a zvolit typ kávy) a máte hotovo. Nemusíte se starat o mletí, dávkování nebo upěchování kávy jako u pákových modelů.
Navíc máte jistotu, že káva bude chutnat vždy stejně, a nepotřebujete žádné baristické zkušenosti.
Další výhodou je rychlost – i větší množství šálků připravíte během několika minut. A nemusíte pokaždé čistit páku jako u pákových kávovarů.
Nevýhodou je vyšší pořizovací cena – jde o složitější zařízení, a tak bývají dražší než pákové kávovary. Počítat musíte také s většími rozměry, takže zaberou více místa na lince. Vše ale záleží na konkrétním modelu.
Nápoje z automatického kávovaru
Stejně jako pákové, i automatické kávovary dokážou připravit různé typy nápojů – espresso, lungo, cappuccino a další. Mohou mít parní trysku nebo integrovaný zásobník na mléko.
Chuť kávy sice nelze ovlivnit tak detailně jako u pákového kávovaru, přesto většina modelů nabízí různé možnosti nastavení – množství vody, intenzitu chuti i hrubost mletí vestavěného mlýnku.
Automat = kávovar s mlýnkem
Každý automatický kávovar má vestavěný mlýnek, ale nemusí sloužit jen na zrnkovou kávu. Některé modely mají i samostatný otvor na již mletou kávu – díky tomu můžete vyzkoušet jiný druh kávy, aniž byste museli vysypat zásobník se zrny.
Co se týče ovládání, levnější modely využívají tlačítka a LED kontrolky. Dražší verze mají displej, který usnadňuje nastavení i ovládání.
Pro koho je plně automatický kávovar?
Plně automatický kávovar je ideální, pokud chcete kávu připravit co nejrychleji a mít vždy výbornou, konzistentní chuť. Rychlou přípravu oceníte nejen ráno doma, ale i v kanceláři.
Většině lidí bude káva z automatického kávovaru naprosto vyhovovat. Nároční milovníci kávy ale často dávají přednost pákovým kávovarům, které umožňují z kávy vytěžit maximum chutí.
Zobrazit automatické kávovary
Nejprodávanější produkty v kategorii AUTOMATICKÉ KÁVOVARY
-
1Saeco New Royal BlackNadčasová ikona. Tohle je Royal. A nyní je zpět s nejmodernější technologií a vysoce kvalitním designem. Royal je velkou klasikou Saeco v segmentu OCS, oceňovanou po celém světě a s novou, silnou identitou. Odvážný design. Stylový vzhled.20 079,00 Kč 15 059,00 Kč
-
2Dr. Coffee F2 PlusProfesionální automatický kávovar s doporučeným denním výdejem 300 porcí. Kávovar je vybaven dvěma vařiči, dvěma keramickými mlýnky a kovovou spařovací jednotkou s patentovaným systémem dynamického tlaku extrakce v závislosti na zvoleném druhu...140 215,00 Kč 119 183,00 Kč
-
3Dr. Coffee C12Dr. Coffee C12 je výkonný profesionální kávovar vybavený sedmipalcovým dotykovým displejem, automatickým systémem na mléko a čtyřlitrovou nádržkou na vodu. Doporučená denní kapacita kávovaru je 30 porcí kávy.38 267,00 Kč 28 700,00 Kč
Profesionální automatický kávovar
Jedná se o samostatnou kategorii automatických kávovarů určených pro komerční použití. Nemáme tím na mysli kavárny – tam se používají profesionální pákové kávovary – ale spíše místa s vysokým pohybem lidí.
Profesionální automatické kávovary jsou totiž navržené tak, aby zvládly přípravu stovek porcí kávy denně. Mají robustní konstrukci s odolnějšími komponenty, velké zásobníky na vodu, mléko i kávu, v některých případech dva mlýnky, a některé zvládnou i instantní kávu nebo jiné nápoje v práškové formě. Mnoho z nich je vybaveno i dávkovači kelímků – podobně jako velké nápojové automaty.
Samozřejmě, to vše se promítá do vyšší ceny oproti běžným domácím automatickým kávovarům.
Pro koho jsou profesionální automatické kávovary?
Jsou ideální pro místa, kde se denně připravuje velké množství kávy – například firemní kuchyňky, jídelny, ubytovací zařízení nebo různé komerční provozy.
Na veřejně přístupných místech, kde nechcete kávu poskytovat zdarma, oceníte modely profesionálních kávovarů, ke kterým lze připojit platební terminál nebo mincovník.
Zobrazit profesionální automatický kávovar
Kapslový kávovar
Je určený pro kávové kapsle, které obsahují předem nadávkované množství kávy. Po vložení kapsle ji kávovar propíchne a nechá skrz ni protéct horkou vodu – podobně jako skrz kávu upěchovanou v páce pákového kávovaru.
Výhodou je maximálně jednoduché ovládání a především velmi nízká cena, protože kapslový kávovar je konstrukčně jednoduchý.
Nevýhodou je horší chuť, protože káva v kapsli je předem namletá a přestože je hermeticky uzavřená, čerstvě pražené a čerstvě mleté kávě se nevyrovná.
Je také třeba počítat s tím, že kapsle jsou jednorázové, a tedy vytvářejí značné množství zbytečného plastového nebo hliníkového odpadu. Alternativou jsou tzv. kávové pody (např. E.S.E. pody), které jsou vyrobeny z filtračního papíru a jsou kompostovatelné.
I ochucená káva nebo čokoláda
Další nevýhodou kapslových kávovarů je omezená kompatibilita – kapsle musí odpovídat konkrétnímu systému, takže si nemůžete vybírat libovolné kávy od různých pražíren, ale jen ty, které nabízí výrobce daného systému. Existuje několik známých systémů kapslových kávovarů a kapslí, například:
-
Dolce Gusto
-
Nespresso
-
Tassimo
-
Cafissimo
Na druhou stranu, výrobci nabízejí stovky různých kapslí – od mnoha odrůd a směsí kávy, přes ochucené kávové nápoje až po nekávové nápoje, jako je horká čokoláda. To ocení například děti nebo kdokoliv, kdo má chuť na teplý nápoj bez kofeinu.
Některé kapslové kávovary, podobně jako automatické a pákové, mohou být vybaveny tryskou na šlehání mléka nebo dokonce nádobkou na mléko. Existují ale i kapsle, které obsahují sušené nebo tekuté mléko přímo.
Pro koho je kapslový kávovar?
Velmi jednoduché ovládání, nízká pořizovací cena, ale také vysoké množství zbytečného odpadu. Kapslový kávovar proto doporučujeme spíše pro příležitostné použití – například na chatu nebo do domácnosti, kde se káva nepije každý den.
Pokud vaříte každé ráno kávu pro celou rodinu, bude pro vás lepší volbou automatický kávovar. Připraví kávu rychleji, chutněji a jediným odpadem z něj bude kompostovatelná kávová sedlina.
Kávovar na překapávanou kávu
U automatických, pákových i kapslových kávovarů se vždy jedná o kávovary na espresso a podobné nápoje, které se připravují extrakcí kávy pod tlakem.
Kávovary na překapávanou kávu (tzv. překapávače) fungují jinak. Do filtračního papíru nasypete mletou kávu a horká voda jí volně, bez tlaku, protéká. Vyluhovaná káva se shromažďuje ve skleněné konvici, kde ji kávovar udržuje teplou i po dovaření.
Výsledkem je úplně jiný druh kávy než u výše zmíněných strojů. Chuťově je mnohem méně výrazná, protože filtr zachytí velkou část kávových aromat.
Pro koho je kávovar na překapávanou kávu?
Kávovar na překapávanou kávu je ideální, pokud chcete připravit větší množství kávy najednou – například pro celou rodinu, více kolegů v práci apod.
Je však třeba počítat s tím, že výsledná chuť se s kvalitním espressem nedá srovnávat.
Porovnání typů kávovarů
Typ | Chuť | Cena | Výhody | Nevýhody | Kam se hodí |
---|---|---|---|---|---|
Pákový kávovar | nejlepší | střední | nejlepší možná chuť, celý proces přípravy pod kontrolou | pomalá příprava, náročné čištění | pokud jste nároční a chcete z kávy získat maximum chuti |
Automatický kávovar | výborná | vysoká | jednoduchá obsluha, rychlá příprava i pro více osob, automatické čištění | vyšší cena, větší rozměry | domácnosti, kanceláře, tam kde požadujete rychlou přípravu kvalitní kávy |
Profesionální automatický kávovar | podle typu kávy (některé podporují i instantní) | velmi vysoká | zvládne stovky káv denně, jednoduchá obsluha, rychlá příprava, možnost připojení platebního terminálu nebo mincovníku | vysoká cena, velké rozměry | firemní kuchyňky, jídelny, ubytovací zařízení, nemocnice, autoservisy, provozovny… |
Kapslový kávovar | dobrá | nízká | nejjednodušší obsluha, rychlá příprava, velmi nízká cena | velké množství odpadu, omezený výběr kapslí, slabší chuť | pro nepravidelné použití (chaty apod.) |
Kávovar na překapávanou kávu | slabá | nízká | automatická příprava většího množství kávy, káva zůstává teplá i po dovaření | slabá chuť, nutnost kvalitního filtračního papíru | když potřebujete větší množství kávy najednou a po celý den |
Nejdůležitější parametry a funkce kávovarů
Tlak vody
Minimální požadavek pro kvalitní espresso je tlak 9 barů, který by však měl být stabilní po celou dobu extrakce (přípravy). Domácí kávovary mohou mít problém tento tlak udržet, proto se u nich doporučuje, aby měly maximální tlak alespoň 15 barů. U některých kávovarů najdete i analogový manometr, na kterém můžete tlak sledovat v reálném čase.
Automatické odvápňování
Stačí nalít odvápňovací roztok a kávovar se sám postará o vyčištění vnitřních částí od vodního kamene. Na nutnost odvápnění vás upozorní například LED kontrolka – kávovar si totiž automaticky počítá počet použití.
Nahřívání šálků
Stejně jako pivo patří do studeného skla, káva patří do nahřátého šálku. Mnohé automatické a pákové kávovary mají na horní straně nahřívací plochu, kam můžete šálky obrácené dnem vzhůru předem postavit a předehřát je.
U domácích kávovarů ale nemusí být ohřev tak intenzivní jako u profesionálních strojů, protože mají nižší příkon.
Objem zásobníku na vodu
U malých pákových kávovarů začíná objem pod 1 litrem, u automatických je to často okolo 2 litrů a u velkých profesionálních strojů může být i více než 5 litrů.
Čím větší zásobník, tím méně často je potřeba vodu dolévat. Na druhou stranu je vždy lepší používat čerstvou vodu – nenechávejte ji stát v zásobníku několik dní.
Tryska na napěnění mléka
Najdete ji u většiny automatických a pákových kávovarů, někdy i u kapslových. Horkou párou z trysky lze našlehat mléko do požadované konzistence pro cappuccino nebo caffe latte. Na šlehání můžete použít nerezovou konvičku (ne vždy je součástí balení).
Zásobník na mléko
Pokud často připravujete mléčné nápoje, lepší volbou než tryska bude zásobník na mléko. Kávovar si z něj mléko nasaje, napění a rovnou ho přidá do šálku s kávou (může ho nasávat i přímo z krabice). Zásobníky bývají pouze u dražších modelů a jejich nevýhodou je náročnější čištění.
Nastavení výšky trysek
Používáte-li vyšší sklenice (např. na lungo, americano apod.), zkontrolujte, zda lze trysky výškově nastavit dostatečně vysoko.
Časovač
Stačí nastavit čas a kávovar vás ráno probudí vůní čerstvě připravené kávy.
Nastavení množství vody a vlastní recepty
U většiny kávovarů lze nastavit objem vody. U automatických modelů i množství kávy, a tedy intenzitu chuti. Některé kávovary umožňují vytvářet vlastní recepty s různým objemem vody, mléka a dávkou kávy.
Alternativní způsoby přípravy kávy
Existuje mnoho pomůcek, se kterými si můžete připravit lahodnou kávu i bez kávovaru. Jejich výhodou je nižší pořizovací cena, avšak v závislosti na typu může mít káva specifickou chuť, která nemusí vyhovovat každému.
Samozřejmě, klasické espresso připravíte pouze pomocí kávovaru, který vytváří dostatečný tlak vody.
Moka kávovar (moka konvička)
Stačí nalít vodu do spodní části, nasypat čerstvě mletou kávu do filtru a konvičku položit na sporák. Vznikající tlak postupně nutí vodu protékat skrz kávu a zajišťuje její extrakci. Hotová káva se pak shromažďuje v horní části konvičky.
Moka konvička (často označovaná i jako „koťogó“, podle maďarského názvu) funguje podobně jako espresso kávovar, i když nedosahuje tak vysokého tlaku a káva se při extrakci může mírně připálit. Chuť se od klasického espressa liší, ale i tak je káva z moka konvičky výrazně lepší než běžná zalévaná.
Zobrazit Moka konvičky
Nejprodávanější produkty v kategorii MOKA KONVIČKY (Koťogo)
French press
Jde v podstatě o skleněnou konvici na zalévanou kávu. French press však obsahuje pohyblivý píst s filtrem, kterým po vylouhování kávy stlačíte kávovou sedlinu ke dnu a tím oddělíte kávový nápoj od lógru. Stejným způsobem lze připravit i sypané čaje.
French press
Nejprodávanější produkty v kategorii FRENCH PRESS
Dripper
Dripper je keramický nebo plastový „nástavec“, díky kterému si můžete připravit překapávanou kávu i bez překapávače. Stačí dripper položit na šálek, vložit papírový filtr, nasypat kávu a krouživým pohybem zalévat horkou vodou.
Existují i různé typy dripperů. Velmi oblíbený je Hario V60-02 Pour Over Kit, což je kompletní sada včetně dripperu, konvice a filtrů. Zvláštností je Hario Mizudashi, což je sada na tzv. cold brew – tedy přípravu překapávané kávy za studena. Výsledkem je káva s výraznou ovocnou chutí, minimální kyselostí a jemnou hořkostí.
Drippery
Nejprodávanější produkty v kategorii HARIO
-
1Hario dripper V60-01 keramický bílýDripper Hario V60 - keramický. Využití při alternatívní příprave kávy.427,00 Kč 333,00 Kč
-
2Hario filtry V60-02 100 ksTNC - TRVALE NÍZKÁ CENA! 100 ks filtrů Hario V60-02. Na 1 až 4 šálky kávy.153,00 Kč 115,00 Kč
-
3Hario filtry V60-01 100 ksTNC - TRVALE NÍZKÁ CENA ! 100 ks filtrů Hario V60-01. Na přípravu 1 až 2 sálků kávy.142,00 Kč 106,00 Kč
-
4HARIO V60-01 Range Server 360 mlKonvice na kávové sklo Hario je vyrobena z tepelně odolného skla pro profesionální podávání čerstvé kávy. Plastová rukojeť vás bezpečně ochrání před teplem.327,00 Kč 235,00 Kč
Aeropress
Obsahuje také pohyblivý píst, kterým však kávu protlačujete přes papírový filtr přímo do šálku. Oproti french pressu je tedy výsledná káva čistší, ale chuť je o něco méně komplexní a bohatá, protože filtr část aromat zachytí.