Proč je pravidelné odvápnění kávovaru tak důležité?

message
Žádné komentáře.
star
Hodnocení: 0

Rozebíráme problém zavápňování kávovaru a proč je potřeba ho pravidelně odvápňovat.

Za všechno může usazování vodního kamene. Voda, kterou používáme v kávovaru, obsahuje minerály, které se při ohřívání usazují uvnitř kávovaru. Během přípravy kávy se tyto minerály hromadí a vytváří vodní kámen, který může zablokovat důležité součástky nebo snížit efektivitu ohřevu vody. Kontrolka na odvápnění je signálem, že se vodní kámen nahromadil a je potřeba provést odvápnění, aby kávovar správně fungoval.

Nedodržování údržbových cyklů: moderní kávovary jsou většinou vybaveny senzory, které vás upozorní na potřebu odvápnění. Pokud tato upozornění ignorujete, kávovar začne postupně ztrácet svou výkonnost. Pravidelná údržba a odvápňování jsou nezbytné pro zachování kvality kávy a správné funkčnosti přístroje.


Na přiloženém obrázku můžete vidět skupinové odvápňování tří kávovarů v našem servisu. Naši firemní zákazníci často kávovar neodvápní a právě proto skončí v našem servisu. Většinou je s odvápněním v servisu spojena i další oprava.

Jak předejít problémům:

  1. Pravidelně odvápňujte: Odvápnění by se mělo provádět podle frekvence doporučené výrobcem, obvykle každé 2 až 3 měsíce, v závislosti na tvrdosti vody.

  2. Používejte kvalitní vodu: Pokud je to možné, používejte filtrovanou vodu nebo nastavte správnou úroveň tvrdosti vody na kávovaru.

  3. Používejte filtry do kávovarů: Pokud je to technicky možné, používejte předepsané filtry pro kávovar. Použití filtru zcela nezabrání zavápnění, ale může ho výrazně oddálit.


Postup odvápnění kávovarů:

Při odvápnění postupujte podle návodu od výrobce kávovaru. V případě, že návod na odvápnění není dostupný, můžete postupovat podle následujícího návodu, který zároveň vysvětluje proces odvápnění. Cílem odvápnění je, aby se odvápňovací roztok dostal do vodních cest kávovaru a chvíli na ně působil. Tento proces kávovar během odvápnění několikrát opakuje, dokud nespotřebuje celý připravený roztok.

  1. Nádobu na vodu v kávovaru naplňte do poloviny čistou vodou. Poté do stejné nádoby přidejte celý odvápňovač a dolijte ji téměř po okraj čistou vodou.

  2. Pod trysku na vodu umístěte prázdnou nádobu, která bude sloužit pro použitý odvápňovací roztok.

  3. Stiskněte tlačítko odvápnění na 10 sekund a otevřete ventil na vodu/páru.

  4. Otevřením ventilu se obvykle spustí program odvápnění kávovaru, který přibližně v minutových intervalech uvolňuje do vodních cest kávovaru připravené množství roztoku, dokud se voda nespotřebuje.

  5. Počkejte, až se program dokončí. Nádoba na vodu zůstane prázdná, protože odvápňovací roztok se dostane přes trysku do připravené nádoby. Obvykle začnou blikat všechny kontrolky. Zavřete ventil na vodu, vyprázdněte nádobu s použitým roztokem a prázdnou nádobu dejte zpět pod trysku.

  6. Vyjměte prázdnou nádobu na vodu, důkladně ji umyjte a naplňte ji čistou studenou vodou.

  7. Vložte nádobu plnou čisté vody zpět do kávovaru a znovu otevřete ventil na vodu. Teď bude vytékat pouze čistá voda bez přerušení, není třeba nic mačkat. Nechte nádobu vyprázdnit a poté ventil zavřete.

  8. Nyní je kávovar nejen odvápněn, ale také propláchnut čistou vodou.

  9. Naplňte nádobu opět čistou vodou a připravte 1 až 2 kávy, které nebudete pít, ale vylijete do odpadu. Tím se odstraní případné zbytky roztoku.

  10. Odvápnění je tímto dokončeno. Zabralo to trochu času, ale prodloužili jste životnost kávovaru a za odměnu vám bude nadále připravovat kvalitní a chutnou kávu.