
Proč je pravidelné odvápnění kávovaru tak důležité?
Rozebíráme problém zavápňování kávovaru a proč je potřeba ho pravidelně odvápňovat.
Za všechno může usazování vodního kamene. Voda, kterou používáme v kávovaru, obsahuje minerály, které se při ohřívání usazují uvnitř kávovaru. Během přípravy kávy se tyto minerály hromadí a vytváří vodní kámen, který může zablokovat důležité součástky nebo snížit efektivitu ohřevu vody. Kontrolka na odvápnění je signálem, že se vodní kámen nahromadil a je potřeba provést odvápnění, aby kávovar správně fungoval.
Nedodržování údržbových cyklů: moderní kávovary jsou většinou vybaveny senzory, které vás upozorní na potřebu odvápnění. Pokud tato upozornění ignorujete, kávovar začne postupně ztrácet svou výkonnost. Pravidelná údržba a odvápňování jsou nezbytné pro zachování kvality kávy a správné funkčnosti přístroje.
Na přiloženém obrázku můžete vidět skupinové odvápňování tří kávovarů v našem servisu. Naši firemní zákazníci často kávovar neodvápní a právě proto skončí v našem servisu. Většinou je s odvápněním v servisu spojena i další oprava.
Jak předejít problémům:
-
Pravidelně odvápňujte: Odvápnění by se mělo provádět podle frekvence doporučené výrobcem, obvykle každé 2 až 3 měsíce, v závislosti na tvrdosti vody.
-
Používejte kvalitní vodu: Pokud je to možné, používejte filtrovanou vodu nebo nastavte správnou úroveň tvrdosti vody na kávovaru.
-
Používejte filtry do kávovarů: Pokud je to technicky možné, používejte předepsané filtry pro kávovar. Použití filtru zcela nezabrání zavápnění, ale může ho výrazně oddálit.
Postup odvápnění kávovarů:
Při odvápnění postupujte podle návodu od výrobce kávovaru. V případě, že návod na odvápnění není dostupný, můžete postupovat podle následujícího návodu, který zároveň vysvětluje proces odvápnění. Cílem odvápnění je, aby se odvápňovací roztok dostal do vodních cest kávovaru a chvíli na ně působil. Tento proces kávovar během odvápnění několikrát opakuje, dokud nespotřebuje celý připravený roztok.
-
Nádobu na vodu v kávovaru naplňte do poloviny čistou vodou. Poté do stejné nádoby přidejte celý odvápňovač a dolijte ji téměř po okraj čistou vodou.
-
Pod trysku na vodu umístěte prázdnou nádobu, která bude sloužit pro použitý odvápňovací roztok.
-
Stiskněte tlačítko odvápnění na 10 sekund a otevřete ventil na vodu/páru.
-
Otevřením ventilu se obvykle spustí program odvápnění kávovaru, který přibližně v minutových intervalech uvolňuje do vodních cest kávovaru připravené množství roztoku, dokud se voda nespotřebuje.
-
Počkejte, až se program dokončí. Nádoba na vodu zůstane prázdná, protože odvápňovací roztok se dostane přes trysku do připravené nádoby. Obvykle začnou blikat všechny kontrolky. Zavřete ventil na vodu, vyprázdněte nádobu s použitým roztokem a prázdnou nádobu dejte zpět pod trysku.
-
Vyjměte prázdnou nádobu na vodu, důkladně ji umyjte a naplňte ji čistou studenou vodou.
-
Vložte nádobu plnou čisté vody zpět do kávovaru a znovu otevřete ventil na vodu. Teď bude vytékat pouze čistá voda bez přerušení, není třeba nic mačkat. Nechte nádobu vyprázdnit a poté ventil zavřete.
-
Nyní je kávovar nejen odvápněn, ale také propláchnut čistou vodou.
-
Naplňte nádobu opět čistou vodou a připravte 1 až 2 kávy, které nebudete pít, ale vylijete do odpadu. Tím se odstraní případné zbytky roztoku.
-
Odvápnění je tímto dokončeno. Zabralo to trochu času, ale prodloužili jste životnost kávovaru a za odměnu vám bude nadále připravovat kvalitní a chutnou kávu.