Vyhledávání
keyboard_arrow_up
Nejnovější příspěvky
keyboard_arrow_up

Chuťové profily káv v závislosti na zemi jejího původu

message
Žádné komentáře.
star
Hodnocení: 0

Chuťové profily káv v závislosti na jejím původu.

Už jsme se spolu podívali na různé země původu kávy. Tak jako u všech výrobků tak iu kávy se každá oblast pěstování kávy vyznačuje něčím jiným, nějakou speciální charakteristikou. Jelikož chuť kávy je, pokud možno vybrat jen jednu vlastnost, asi nejzásadnější a nejpodstatnější charakteristikou kávy, pojďme se spolu podívat, jak se mění právě v závislosti na zemi, ze které káva pochází.

Nejprve se spolu podívejme do Etiopie, jejíž káva patří mezi nejneobvyklejší ve světě. Vyznačuje se širokým spektrem chutí od vínové až po ovocnou. Určitě bychom se měli pozastavit u etiopské kávy Yirgacheffe a Harrars, jejichž květinové aroma nás určitě omráčí. Zatímco Yirgacheffe se vyznačuje typickým kokosovým aroma, Harrars na druhé straně ovlivňuje chutěmi kakaa, tropického ovoce či dokonce skořice a kardamomu.

Etiopská káva se svou již zmiňovanou exotickou charakteristikou, patří mezi velmi oblíbené a jistě jedinečné. Odborníci se jistě shodnou v tom, že byste si neměli nechat ujít příležitost ochutnat kousek tohoto kávového ráje.

Nyní se přesuňme do Brazílie, jejíž obrovský podíl na produkci kávy jsme si již vzpomínali. Tato oblast vzkvétá vysoce kvalitní kávou. Kávou jemnou, ořechovou dokonce is hořko-sladkou chutí čokolády. Vyniká zejména při výrobě espressa, ale také tvoří základ pro různé ochucené kávy, právě kvůli již zmiňované jemnosti.

Za zmínku jistě stojí i Kolumbie. Káva z Kolumbie se v různých oblastech sice liší, což trochu ztěžuje přesně popsat kolumbijskou kávu jako takovou, ale najdou se i společné rysy. Často je popisována jako jemná, ale patří mezi ty kyselejší. Chuťově se kolumbijská káva vyznačuje květinovými tóny, stopami tropického ovoce a sladkostí připomínající čokoládu, cukrovou třtinu či dokonce karamel.

Vietnam je země, kde se odrůda káva sice netěší nejvyšší kvalitě, její titul druhého největšího vývozce kávy na světě však dokazuje, že i tato oblast překypuje něčím speciálním, což by se mohlo ucházet o naši pozornost.

Káva z této oblasti je převážně Robusta, káva o dost bohatší na kofein, což vyúsťuje ve vzniku silné a hořčí kávy, protože právě i kofein sám o sobě je hořký. Ve srovnání s tradiční Arabikou ještě obsahuje podstatně méně cukrů a tuků, což způsobuje ostřejší chuť než běžný hrnek kávy. I když tato skutečnost odradí možná většinu běžných kávičkářů, najdou se i tací, pro které je pouze tato chuť definicí pořádné kávy.

Další zemí, která naneštěstí není až tak světově známá kvůli své kávě, jako by si možná zasloužila je Mexiko. Pojďme se podívat, čím vyniká právě káva pěstovaná zde.

Ve významných mexických kávach jako jsou například Chiapas nebo Oaxaca zaznívají mírně květinové tóny kombinované s příjemnými suchými a nakyslými chutěmi. Oaxaca je známá svojí chutí mléčné čokolády spojovanou s úžasnou chutí mandlí na závěr. Kávy Chiapas jsou naopak světlejší a sladší s nenahraditelným hřebíčkovým kořením, které významně doplňuje celkovou chuť.

Mexické kávy mají celkově velmi dobře vyvážené chutě, což poskytuje skvělé podmínky pro výrobu ochucených káv, jelikož každá vůně zaznívá jasně, ale nepřekrývá se s ostatními. Vychutnáte si různá aroma koření či tropického ovoce najednou a aniž by to pokazilo celkový dojem.

Na závěr se ještě podívejme do Indonésie, která se vývozem své kávy pyšní už generace. Obecně je káva z Indonésie známá svou bohatou chutí a vibrující jemnou kyselostí. Také dlouhotrvajícím dozvukem přirovnatelným k hořké čokoládě. Je však známá hlavně svojí „zemitou“ chutí. Někteří ji sice ocení, ale většinou si na ni třeba zvyknout. Rozpětí této chutě je od zemité, přes chuť pepře a dřeva až po tabák. Pokud hledáte něco jiného a netradičního, indonéská káva může být přesně to co hledáte.

https://www.specialty-coffee-advisor.com/ethiopian-coffee.html https://www.specialty-coffee-advisor.com/brazil-coffee.html https://www.homegrounds.co/colombian- coffee/ https://www.quora.com/What-makes-Vietnamese-coffee-taste-so-distinctive-and-delicious-It-is-natural-or-enhanced-with-artificial-favors https://www .specialty-coffee-advisor.com/mexican-coffee.html https://beanbox.co/blog/indonesian-coffee-history-flavor-processing/