Vyhledávání
keyboard_arrow_up
Nejnovější příspěvky
keyboard_arrow_up

Historie produkce kávy

message
Žádné komentáře.
star
Hodnocení: 0

Historie produkce kávy

Káva. Nápoj, který nás každé ráno dostává z postele, který zahání únavu a přináší jedinečné osvěžení zejména během těžkých pracovních dnů. Neumíme si život bez ní ani představit a těžko se nám uvažuje o časech, kdy káva jak ji známe ještě vůbec neexistovala.

Dovolte nám vzít Vás na menší cestu kolem světa, ukázat Vám kouty světa, odkud tato plodina pochází a předvést vám i odlišnosti a tradice, které v těchto oblastech naleznete.

Etiopie

Určitě se sami sebe ptáte, odkud káva vlastně pochází. Představíme si tedy nejprve její pravlast, Etiopii.

Bohužel její přesný původ je nám neznámý. První věrohodné důkazy o pití kávy pocházejí až z poloviny 15. století ze sufijských chrámů v Jemenu. Tehdy se již káva konzumovala způsobem, jaký známe dodnes – pražením semen a jejich následným vařením.

Nejznámější pověst říká, že kávu objevil etiopský pastýř jménem Káldi. Zjistil, že jeho kozy, které konzumují červené plody jednoho keře, jsou nápadně svěží a večer se jim nechce spát. Zázračné červené plody vzal do kláštera, kde je mniši začali konzumovat, aby nebyli ospalí při noční mši. Po čase je začaly pražit a takto vznikly první osvěžující nápoje.

Tento úžasný nový objev, za který vděčíme až do současnosti, dostal jméno podle města, kde se začala psát historie jeho pití – Kaffa.

Abychom vám přiblížili kus historie této země, kde stále najdete spoustu volně rostoucích kávovníků, přinášíme vám vzácnou kávu z oblasti Etiopie Sidamo. Tam se podle legendy pěstují kávovníky, které jsou přímými dědici rostliny objevené pastýřem Káldim. Mniši z kláštera zde zasadili původní zrnka kávy a dohlíželi na jejich růst. Přeneste se do dávných dob a vychutnejte si jedinečnou kávu, přímo na místě, kde to všechno začalo.

Brazílie

Od nejstaršího kávovníku se nyní přesuňme k největšímu pěstiteli kávy v současnosti. Z Africké Etiopie až do Americké Brazílie, která vládne kávovému trhu a je největším světovým producentem této lahůdky.

I zdejší káva má svůj vlastní, možná nedokazatelný, příběh o putování kávového zrnka. Ten říká, že úřadům ve Francouzské Guiany se v roce 1722 podařilo získat kávová zrnka od zadrženého trestance výměnou za jeho svobodu. Po počátečních nezdařených pokusech propašovat je i do Brazílie se úspěšným stal nakonec vojenský důstojník a diplomat Francisco de Melo Palheta, který po splnění politické mise splnil i tu kávovou. Na rozlučkové večeři uspořádané guvernérem Guayany dostal od jeho manželky paní d’Orvilliers jako projev úcty krásnou kytici, mezi jejímiž květy byla šikovně ukryta semínka a rostlinky kávovníku.

Bez jejich lstivosti by dnes možná v Brazílii káva ani nebyla. Kdo by to byl kdy řekl, že na začátku úspěchu brazilské kávy byla kytice květin darována v roce 1727.

Indonésie

Nesmíme zapomenout ani na Indonésii, která se v roce 2014 pyšnila titulem čtvrtého největšího producenta kávy na světě. Éra kávy zde začala již během kolonialismu a se svými ideálními podmínkami pro pěstování přispívá káva k celkovému růstu země.

Začalo to konkrétně na ostrově Java, kde místní farmáři jako první začali pěstovat kávu. Později se pěstování kávy rozšířilo po celé oblasti Indonésie a v roce 1712 byla vyvezena první zelená káva do Amsterdamu. Během několika let export narostl a nyní se káva z Indonésie může těšit velmi dobré reputaci.

Keňa

Nyní se přesuňme blízko ke krajině objevení kávy, konkrétně na Keni. Přestože se nachází v bezprostřední blízkosti Etiopie, začala se zde tato plodina pěstovat až koncem 19. století (první úroda v roce 1896). Rozšířila se díky farmářské práci na misijních stanicích a odtud do všech vhodných oblastí v Keni.

Malawi

Dalším producentem kávy je Malawi, zemi sice patřící k chudším, ale bohatou na kávu. Vzhledem ke své geografické poloze má perfektní podmínky pro pěstování kávy as podporou družstev, která sdružují menší farmáře, se kvalita neustále zlepšuje.

Tato káva pochází konkrétně z regionu Pamwamba, kde však byly první kávovníky vysazeny až v roce 1979.

Kostarika

Název země s pobřežím dvou oceánů, vysokými horami a nedotčenými pralesy je spojen nejen s Kryštofem Kolumbem, který její území pojmenoval Costa Rica – „bohaté pobřeží“ – ale také s kvalitní kávou, na kterou se země v průběhu mnoha let opravdu stala bohatou, co sehrálo významnou roli v její historii.

Dnes má Kostarika jeden z nejlepších světových kávových průmyslů. Produkce kávy zde začala v 18. století a teplé a vlhké vysokohorské podnebí zkombinované s úrodnou a vzdušnou půdou sopečného původu vedlo k první ze středoamerických zemí pěstujících kávu.

Kolumbie

Dále zavítáme do Kolumbie, kde první pokusy o pěstování kávy pocházejí z 18. století. Vše naznačuje, že jsou spojeny s katolickou církví a to zejména s farářem Franciscem Romerem, vášnivým obdivovatelem rostlin. Ten totiž ukládal svým farníkům jako pokání za hříchy sázení kávových semen