Jak si vybrat tu správnou kávu: Arabika vs. Robusta a vliv pražení

message
Žádné komentáře.
star
Hodnocení: 0

Výběr správné kávy je pro mnoho milovníků kávy otázkou chuti a osobních preferencí. Rozdíly mezi druhy kávových zrn, způsobem pražení a výslednou chutí mohou být ale matoucí. V tomto článku se podíváme na to, jaký vliv má arabika a robusta na výslednou chuť kávy, jak pražení ovlivňuje kyselost, a které směsi jsou mezi milovníky kávy nejoblíbenější.

Arabika vs. Robusta: Základní rozdíly

Arabika a robusta jsou dva nejrozšířenější druhy kávových zrn na světě a každá má své jedinečné vlastnosti. Pokud jste si někdy všimli, že některé kávy chutnají jemněji a kyseleji, zatímco jiné jsou hořčí a silnější, je to právě díky podílu arabiky a robusty ve směsi.

Arabika je známá svou jemnější a složitější chutí s vyšší kyselostí. Pochází z vyšších nadmořských výšek a je považována za kvalitnější druh. Většina špičkových kávových zrn je právě z arabiky, protože nabízí širší škálu chutí – od ovocných tónů až po čokoládové a květinové náznaky. Vysoká kyselost ale nemusí vyhovovat každému.

Robusta, na druhou stranu, je odolnější rostlina pěstovaná v nižších nadmořských výškách. Má výraznější, hořčí chuť a méně kyselosti. Obsahuje více kofeinu než arabika, což jí dodává silnější chuť a hořký podtón, který někteří popisují jako "zemitý" nebo "dřevitý".

Vliv pražení na chuť kávy

Světlé pražení zvýrazňuje kyselost a jemné tóny kávy. Je ideální pro arabiku, kde se tyto vlastnosti nejlépe projeví. Pokud máte rádi složitější chutě s jemnými kyselými náznaky, světlé pražení je pro vás.

Střední pražení poskytuje vyváženou chuť s mírnější kyselostí a plnějším tělem. Je oblíbené pro směsi arabiky a robusty, protože kombinuje to nejlepší z obou druhů zrn.

Tmavé pražení, typické pro italské kávy jako Kimbo nebo Lavazza Tierra, vytváří kávu, která je méně kyselá a více hořká. U tmavého pražení vynikají čokoládové a ořechové tóny, zatímco kyselost ustupuje do pozadí.

Jakou směs si vybrat?

Mnozí lidé preferují čistou arabiku, ale pro některé může být příliš kyselá. Proto jsou tmavě pražené arabiky, jako například Kimbo nebo Lavazza Tierra, oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají méně kyselou, ale stále jemnou kávu.

Směsi arabiky a robusty, například Lavazza Crema e Aroma nebo Mauro Deluxe, jsou populární, protože nabízejí vyváženou chuť. Robusta snižuje kyselost a zvyšuje hořkost, zatímco arabika přidává jemnost a složitost.

Pro ty, kteří hledají silnou, hořkou kávu s vysokým obsahem kofeinu, jsou směsi s vyšším podílem robusty ideální volbou.

Jak najít tu pravou kávu?

Výběr kávy závisí na osobních preferencích. Pokud máte rádi jemnou, složitou chuť, vyberte si čistou arabiku, ale pro nižší kyselost zvažte tmavší pražení. Pokud dáváte přednost silnější, hořčí kávě s nižší kyselostí, sáhněte po směsi s podílem robusty.

Na našem e-shopu najdete široký výběr kávových směsí i jednodruhových káv, které uspokojí každého milovníka kávy.