Vyhledávání
keyboard_arrow_up
Nejnovější příspěvky
keyboard_arrow_up

Největší producenti kávy

message
Žádné komentáře.
star
Hodnocení: 0

Největší producenti kávy

Každé zboží odněkud pochází a není tomu jinak ani s kávou. Pěstuje se na různých soukromých či celostátních plantážích a odtud se vyváží do celého světa. Káva tvoří významnou a často dokonce až klíčovou položku v hospodářství mnoha států.

Káva z každé země je jiná díky jiným podmínkám a jinému druhu zpracování. Výsledek je však stejný – káva z celého světa na vašem stole. Odkud tedy káva pochází? Je více než pravděpodobné, že pochází právě z jedné z následujících zemí.

1.Brazílie na tomto prvním místě asi nikoho nepřekvapí. Pokud se o kávu byť jen trochu zajímáte, určitě jste tuto zemi očekávali na prvním místě. Tuto pozici si neohroženě drží už přes 150 let a to s celkovým přínosem až 30% veškeré vyprodukované kávy. Kávové plantáže pokrývají kolem 27 000 km2 a to díky výborným podmínkám pro její pěstování.

Kvalita i přes kvantitu neztrácí az celkového množství kávy vypěstované v Brazílii je až 85% vysoce kvalitní Arabika a pouze ostatních 25% Robusta.

Na 2. místě je země, která mnohé určitě překvapí a to Vietnam. Vietnam se do popředí produkce kávy dostal až začátkem 20. století a hned po rýži se stala káva druhou nejvyváženější plodinou z této oblasti. S produkcí skoro 19 milionů pytlů si druhé místo určitě zaslouží.

Na rozdíl od Brazílie, kde je dominantní káva Arabika, z Vietnamu pochází hlavně méně kvalitní Robusta, která tvoří až 97% veškeré vypěstované kávy ve Vietnamu.

3.je Kolumbie . Ta se kromě titulu 3. největšího producenta kávy na světě, s produkcí kolem 10 milionů pytlů, se může těšit iz dalšího umístění. V této zemi se produkuje jedna z nejkvalitnějších káv ve světě. Nejkvalitnější určitě také proto, že jde o největšího vývozce odrůdy kávy Arabika.

4.Indonésie. Zde se káva objevila již během kolonizování a sehrála velkou roli při formování a vzrůstu země. Káva z této oblasti je převážně Robusta, zatímco Arabika tvoří pouhých 25% celkové producie. To však nic nemění na tom, že výborné podmínky zajišťují, aby zdejší Arabika patřila mezi nejlepší kávy ve světě.

Káva z Indonésie je pěstována drobnými pěstiteli a její produkce 9 milionů pytlů jí udává velmi stabilní pozici mezi největšími producenty.

5.místo si drží Indie. Její káva je známá jako nejlepší káva pěstovaná ve stínu. Podobně jako v Indonésii pochází káva zejména od malých pěstitelů, kteří vyprodukují až 98% vší kávy. Zdejší káva však není známa svojí kvalitou a velký podíl z 5 milionů pytlů tvoří právě méně kvalitní Robusta.

6. Etiopie je rodištěm kávy a zároveň největším producentem kávy v Africe. Kvalitní káva se pěstuje zejména ve výše položených oblastech a dosahuje produkce přes 4 miliony pytlů a plantáže pokrývají přibližně 4000 km2. Káva je významnou položkou ekonomiky Etiopie a tvoří více než polovinu zahraničních zisků.

7. příčku obsadil Honduras. I zde káva sehrála velkou roli v historii země a tvoří podstatnou položku v ekonomice státu. Roční produkce se pohybuje kolem 4 milionů pytlů.

8. místo v našem žebříčku dosáhlo Peru. Tato země je 5. největším vývozcem kávy Arabika. Pěstuje se ve vyšší nadmořské výšce převážně v kopcích And a produkce se pohybuje do 4 milionů pytlů ročně.

9. pozice a my se dostáváme do Guatemaly. Tady se káva začala rozvíjet kolem roku 1850 a rychle se stala významným bodem guatemalské ekonomiky. Po většinu 20. století si držela místo největšího vývozce kávy centrální Ameriky, dokud ji začátkem 21. století nepředběhlo Peru. Káva patří mezi vysoce kvalitní a kávičkáři žádané. Produkce se rovněž pohybuje do 4 milionů pytlů. A poslední

10. místo patří Mexiku, které uzavírá tuto první desítku. I zde tvoří většinu kávy právě Arabika a právě Mexiko poskytuje většinu zásob kávového trhu v USA s produkcí 3,7 milionu kávových pytlů ročně.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Brazil https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Vietnam https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Colombia https://en.wikipedia.org/wiki /Coffee_production_in_Indonesia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_India https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Ethiopia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Hondura /wiki/Coffee_production_in_Peru https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Guatemala https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Mexico